Håndball

Sport

2022

Vi forklarer hva håndball er, hvordan banen er, regler og posisjoner. I tillegg forteller vi deg historien og hva som er målet med spillet.

Håndball spilles både ute og inne.

Hva er håndball?

Håndball, håndball eller håndball er en sport der to lag konkurrerer om kontroll over en oppblåst ball, bruker hendene til å kontrollere den og kaster den inn i motstanderens mål, som tilsvarer å score et mål. Det spilles både utendørs og innendørs og hvert lag består av rundt 7 personer.

Håndball er en mye drevet idrett i Europa, med en ganske minoritetstilstedeværelse i resten av verden, med unntak av noen amerikanske land som Brasil og Argentina, afrikanske land som Tunisia, Egypt og Algerie, og det eneste asiatiske unntaket av Sør-Korea. Det er både menns og kvinners profesjonelle ligaer i disse landene, og konkurranser nasjonalt, regionalt og til og med globalt, organisert av Det internasjonale håndballforbundet (IHF), med base i Basel, Sveits.

Denne sporten må ikke forveksles med vegghåndball, også kalt håndball, wallball eller 1-vegg, en sport der to spillere konkurrerer om kontroll over en ball ved å sprette den fra en vegg. I angelsaksisktalende land er det vanlig å omtale denne sporten som håndball og håndballaktig laghåndball eller «laghåndball».

håndballens historie

Håndball har viktige antecedenter i forskjellige kamper som praktiseres i antikkens Hellas og det gamle Roma, slik som "Urania-spillet" nevnt i Odyssey av Homer, og hvorav billedveggmalerier ble funnet i Athen i 1926.

Imidlertid er sporten i seg selv veldig ung og dens første profesjonelle spillgrupper dukket opp i Sentral- og Nord-Europa på 1900-tallet. På den tiden ble det spilt i likhet med Fotball, i lag på 11 spillere, slik det fortsatt praktiseres i enkelte europeiske land. Dens opprettelse er tilskrevet professoren i kroppsøving Tyske Karl Schelenz (1890-1956).

I 1926 etablerte han regulering internasjonal sport og i 1928 ble det internasjonale amatørhåndballforbundet grunnlagt under IX sommer-OL. Dette organet ble senere det internasjonale håndballforbundet, og i 1954 arrangerte det sin første verdenskonkurranse i herrekategorien, og tre år senere den første i kvinnekategorien.

På 1960-tallet ble håndballutøvelsen godkjent av Den internasjonale olympiske komité, og fra 1972 ble den innlemmet i olympiske leker.

Kampens mål i håndball

På slutten av kampen er det laget som har scoret flest mål som vinner.

Målet med håndball er å score så mange mål som mulig, samtidig som man hindrer motstanderen i å gjøre det samme. For dette må ballen kontrolleres mesteparten av tiden og må fåes til å gå inn i motstanderlagets mål så mange ganger som mulig. På slutten av kampen er det laget som har scoret flest mål som vinner.

Varighet og resultat

En typisk håndballkamp varer i omtrent en time, fordelt på to perioder på tretti minutter hver. Når det gjelder ungdomslag kan denne perioden forkortes til 25 eller 20 minutter per periode. Mellom en periode og en annen er det en obligatorisk hviletid på 10 minutter.

På slutten av denne tiden vil den som har scoret flest mål være vinneren. Ved uavgjort vil det bli gitt ytterligere 5 minutters hvile og deretter spilles det en ekstraomgang på to perioder på 5 minutter hver, med ett minutt hvile mellom de to.Hvis uavgjort fortsetter, vil prosedyren bli gjentatt. Hvis det ikke er noe avgjørende resultat ennå, vil vinnerlaget bli avgjort av fem påfølgende kast på syv meter (7 m) per lag, inntil en vinner er funnet.

Håndballbane og stillinger

Størrelsen på banen avhenger av antall spillere på hvert lag.

Den typiske håndballbanen er 40 meter lang og 20 meter bred (for 7 spillere, vanligvis innendørs) eller 90-110 meter lang og 55-65 meter lang (for 11 spillere, vanligvis utendørs).

Målene er vanligvis 2 meter høye og 3 meter brede, selv om den i 11-spillerversjonen kan være enda større, og mållinjen (som begrenser det nærmeste punktet til målet hvorfra ballen kan kastes mot buen) strekker seg mellom 6 og 13 meter unna bueskytingen, avhengig av versjonen av spillet.

Hvert mål er i besittelse av en målvakt, trent til å berøre ballen med hvilken som helst del av kroppen, og hvis oppgave er å forhindre de motsatte målene. De andre spillerne, som bare kan berøre ballen med hendene, er organisert etter forskjellige posisjoner:

• Sentral. Ledende posisjon innenfor konstruksjonen av stykket, som fungerer som artikulator for laget både i forsvar og angrep. Normalt er det han som mottar ballen fra målvakten for å sette i gang angrepet, og det som er viktig, mer enn hans styrke og ferdighet, er hans evne til å observere og planlegge spillet.
  • Ekstrem. Angrepsposisjon, plassert på hver side av banen, deres oppgave er å gli inn i motstanderens forsvar, så de er vanligvis smidige, raske og lette spillere.
  • Side. Målstøtteposisjon, de er plassert på sidene av midtstopperen og er vanligvis veldig høye, korpulente spillere med et kraftig skudd. De spiller en nøkkelrolle i forsvaret.
  • Dreie.Offensiv posisjon, tilsvarende spissen i fotball, hvis oppgave er å åpne rom i det rivaliserende forsvaret. De er vanligvis robuste spillere og dyktige i nærkamp.

Spilleregler i håndball

Spillereglene er enkle: Spillerne må kontrollere ballen med kun hendene og avansere gjennom pasninger og løp inne på motstanderens bane, til de oppnår en fordelaktig posisjon for å kaste ballen mot mål. Bare keepere kan bruke hvilken som helst del av kroppen for å avskjære ballen.

Spillere som er i besittelse av ballen kan imidlertid bare ta tre skritt før de gir en pasning eller skyter mot mål. Hvis du vil ta flere kontinuerlige skritt, må du sprette ballen fra bakken. Spillet er flytende og avbrytes kun når dommeren bestemmer det.

Kontakten mellom spillere er kontinuerlig og hyppig, og det er tillatt for spillerne å møte hverandre ansikt til ansikt og hindre fremgangen til motstanderen, men de har ikke på noe tidspunkt lov til å slå, dytte eller angripe hverandre. Spillere som handler ulovlig kan bli sanksjonert med gult kort og 2 minutter offside; dersom sanksjonert tre ganger i samme kamp, ​​må spilleren forlate kampen (rødt kort).